Sivut

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Danny Richmond – parjattu yhdysvaltalaispakki

Täksi kaudeksi Lahden Pelicansin siirtynyt, puolustuksen suurin värväys, 28-vuotias Danny Richmond ei ole pystynyt vastaamaan huutoon. Hyviä otteluita on seurannut usein heikompi jakso, josta on ollut Richmondin kohdalla vaikea nousta jälleen hyvälle tasolle. Ennen Lahtea mies on tahkonnut koko uransa Pohjois-Amerikassa. Portit NHL:ssä ovat auenneet kolmella kaudella ja tilastot sieltä näyttävät 49 peliä. AHL:ssä pelejä on kertynyt vyölle peräti 480 kappaletta. Viime kaudella hän edusti kahta eri seuraa, Hershey Bearsia ja Lake Erie Monstersia. Kovapalkkainen yhdysvaltalaispakki hankittiin Lahteen täyttämään Joonas Järvisen jättämää isoa aukkoa. Pelit Pelicansissa eivät ole menneet toivotulla tavalla ja Richmond on löytänyt itsensä joskus katsomonkin puolelta. Mistä kiikastaa?

Alussa kaikki vaikutti hyvältä

Danny Richmond oli Pelicansin viime kesän kolmas värväys. Puolustuksen tukipilari Järvinen otti ja lähti, joten toimisto reagoi pikaisesti hankkimalla ensin Oskari Korpikarin ja hetkeä myöhemmin Richmondin. Pelicans kaavaili Richmondille isoa tonttia lahtelaisten puolustuksessa. Puolustuksen kärkihankinta haluttiin tehdä aikaisin keväällä, jotta pelaaja pääsisi mahdollisimman hyvin sisään joukkueen toimintaan, ja tutustumaan valmennuksen oppeihin.

Yhdysvaltalaispakki ei ensimmäisissä jääharjoituksissa mukana ollut, vaan saapui remmiin hieman myöhemmin. Lopulta Richmond saapui jäälle ja vaikutti todella leppoisalta kaverilta. Ensimmäinen adjektiivi, mikä tuli mieleen, kun katsoi hänen toimintaansa jäällä: tyylikäs. Kaukalossa purkkaa jauhava Richmond vakuutti loppukesän treeneissä rauhallisuudellaan ja tietyllä varmuudellaan. Avauspelaaminen vaikutti myös mainiolta. Harjoituskaudella Richmond säväytti monipuolisilla otteillaan ja oli Markus Seikolan kanssa Pelicansin ehjin pakkipari. Kaikki ennakkomerkit viittasivat Dannyn olevan kova tekijä SM-liigassa. Naulasin kauden alla Twitterissä, että Richmond tulee olemaan tulevalla kaudella lahtelaisten tärkeimpiä pelaajia ja kova tekijä koko liigan mittapuulla. Runkosarjaa on jäljellä enää alle kolmasosa ja käsikirjoitus Danny Richmondin kohdalla ei ole vastannut todellisuutta. Hän on pettänyt lahtelaisten kiekkojännärien odotukset pahemman kerran.

Richmond on kuluttanut jäähypenkkiä 32 minuutin verran.
© Jarno Hietanen


Alittanut kaikki odotukset

NHL:n kakkoskierroksen varaus ei ole saanut juonen päästä kiinni oikein missään vaiheessa. Taso on heitellyt paljon pelistä toiseen ja niin kuin samottua, hyvää peliä on seurannut usein heikompi peli. Pahoja syöttöhasseja ja kiekonmenetyksiä nähdään ajoittain solkenaan. Richmond on lahjoittanut vastustajille maalin jos toisenkin. Mistä nämä kaikki virheet ja heikot otteet ovat peräisin?

Richmond lähti syksyllä aliarvioimaan SM-liigan pelillistä tasoa eikä ole sen jälkeen saanut hommaansa tarvittavan tiukkaa otetta. Hänen otteistaan on paistanut ajoittain selkeä ylimielisyys, laiskuus sekä välinpitämättömyys. Uskon, että Pelicans ei tiennyt, minkälaisen pelaajatyypin he saivatkaan Richmondin mukana. Joukkue haki vahvaa ja monipuolista omanpäänluutaa, mutta nyt Richmond on loistanut enemmän vastustajan päässä kuin omalla alueella. Danny on taitava luistelija, joka ei pelkää ottaa riskejä kiekon kanssa. Ylivoimalla vastuuta on tullut rutkasti, mutta ruuti on ollut märkää. Olette varmasti pistäneet merkille, että Richmond ampuu aina ranteella eikä lämäreitä ole nähty. Alivoimalla purkukiekot lähtevät tilanteesta riippuen hyvin, mutta löysiäkin purkuja on nähty pelistä toiseen. Hän on myös ottanut erivapauksia joukkueen pelisuunnitelmassa, lähtien välillä puskemaan yksinäisiin soolohyökkäyksiin. Valmennus ei ole varmasti katsonut tätä hyvällä ja syksyllä olikin huhua Richmondin poispotkimisesta. Viime aikoina hän on saanut hyvin vastuuta, joten valmennus jaksaa vielä luottaa miehen kykyihin.

Haukkuminen revennyt toisinaan liiallisuuksiin

Richmond on ollut oikeastaan koko kauden Pelicans kannattajien sylkykuppina. Totta kai, huutia on tullut ihan asiasta, mutta välillä solvaaminen on lähtenyt lapasesta. Radio Voiman Pelicans-ääni, vieraspelien selostaja, Ilkka Varmavuo on tyrmännyt Dannyn otteet lähes jokaisessa vieraspelissä. Radion välityksellä peliä kuuntelevat kiekkojännärit ovat varmasti hieman samaistuneet ”Ilin” sanoihin ja tästä syystä Richmondia on haukuttu täysin aiheettomistakin asioista. Esimerkiksi viimeiset kaksi peliä Ilvestä vastaan menivät Richmondilta kohtalaisen hyvin. Saldo 0+3=3, +2, kertoo siitä, että tehdään siellä oikeitakin juttuja. Etenkin luovat hyökkäyspään ratkaisut ovat saaneet hymynpilkettä huulille.

Danny Richmond on ollut kuluvalla kaudella paljon pahassa mukana, vaikka hän johtaakin Pelicans-pakkien pistepörssiä tehoin 3+12=15. Toisinaan on syytä ihmetellä, miksi valmennus ei ole heittänyt Richmondia katsomojoukkoihin. Katsomossa pelistä toiseen istuva Juha-Pekka Pietilä olisi varmasti nälkäisenä astumassa kaukaloon, mutta J-P ei kuulu Pelicansin käskyttäjien suosioon. Yksinkertaisesti valmennus ei ole ns. uskaltanut heittää kovapalkkaista yhdysvaltalaispakkia vilttiin. Tämä on suorastaan järjetön logiikka, jota ei pitäisi suosia missään eikä koskaan. Pelipaikka pitää ansaita, ei voi katsoa vain nimeä selässä.  

Palkkasoturi Danny Richmondin sopimus loppuu tähän kauteen, enkä näe mitään syytä, että heikon hinta-laatusuhteen omaavan Richmondin sopimusta jatkettaisiin.

Aleksi Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti