Sivut

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Vili Sopanen on noussut sairausvuoteelta uudelle tasolle – parempi kuin viime kaudella

Lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti, Vili Sopanen, on viimeistään nyt osoittanut olevansa kevään poikia. Aurinko on alkanut viimein paistaa Lahdessakin ja Pelicansin kärsivällisyys on alkanut tuottaa pisteitä. Sopanen ei ole tällä kaudella maaleilla mässäillyt, mutta hän on silti jaksanut olla kärsivällinen maalinteon suhteen. Kuinka tämä on mahdollista?


Vili Sopanen. Mies vietti alkukauden lasaretissa ja ensimmäinen peli napsahti tilille vasta 27.11. Hujoppi loukkasi itseään, tarkemmin sanottuna polvensa, viime kevään finaaleissa, ja kävi läpi pitkän ja raastavan kuntoutusprojektin. Oheisharjoitteet tulivat siis Vilille enemmän kuin tutuksi ja paluu täyteen pelikuntoon otti tietenkin oman aikansa.

Viime kausi oli pisteiden valossa Sopasen tähänastisen uran paras. Homman nimi oli tuolloin seuraavanlainen: Miehen viime kauden maaleista (21) suurin osa syntyi ylivoimalla. Justin Hodgman ja Jarkko Immonen sahasivat ensin kiekkoa aikansa keskenään, jonka jälkeen kiekko pelattiin keskelle Sopaselle, josta hän latoi pikkumustaa yläsulakkeeseen sen suurempia ihmettelemättä. Tällä kaudella kaikki on ollut toisin.

Tämä kausi on mennyt Immosen ja Janne Tavin vierellä. Heiltä löytyy yhteistä ketjuhistoriaa kahdelta aiemmaltakin kaudelta ja tuntevat näin toistensa aivoitukset. Sopanen on totuttu näkemään vuosi ja kausi toisensa perään kliinisenä ja varmana maalintekijänä. On hän sitä toki vieläkin. Hän on luonteeltaan ja pelaajatyypiltään taiteilija. Kiemurtelija. Henkilökohtaisia epäonnistumisia vihaava. Kiukuttelija. Luonnonlapsi.

Palattuaan takaisin ehjien kirjoihin, löysi Sopanen itsensä hänelle erilaisesta roolista. Hän ei ole enää pelikatkolla katsellut vaihtoaitiosta screeniltä näytettyjä, hänen tekemiään ”YouTube-maaleja”. Sopasen nimi on löytynyt tällä sesongillla syöttötilastoista. Hän on viimein tajunnut ottaa kirjastokortin kouraansa ja alkanut jakaa pelivälinettä myös muille. Pelisilmää kyllä löytyy. Mies on rakentanut peliä tällä kaudella mainiosti, enkä nyt peilaa tätä ainoastaan tilastoihin (pisteet 3+14).

Teillä on varmasti tietynlainen mielikuva Sopasesta; Hän ylittää keskialueen huojuen, jatkuvasti pienet harhautukset mielessään. Tilanteet ovat päätyneet joko laukaukseen tai lepsuun kiekonmenetykseen. Ei nyt. Kaikki lähtee liikkeelle luistelusta. Potku on ollut kevään peleissä huomattavan terävä. Sen mukana koko peli-ilme on parantunut ja Sopanen elää tällä hetkellä pelillisesti uransa parasta kauttaan.

Sopanen ei ole viimeiseen 10 peliin osunut kertaakaan. Samaan hengenvetoon on todettava, että en pidä tätä tällä hetkellä minään ongelmana. Ailahtelevuus on totuttu näkemään hänen suurimpana akilleenkantapäänään. Muutaman hyvän pelin jälkeen seuraa usein heikko jakso, jota on ollut todella vaikea saada poikki. Nyt Sopasen naamalta paistaa hymy, leveä sellainen, vaikka onnistumisia maalien muodossa ei ole tullut aikoihin. Hän jaksaa jatkuvasti paiskia hommia maalinkiilto silmissä. Tällaista poltetta en ole nähnyt häneltä koskaan.

Vili on viimein ottanut lusikan käteensä. Tekeminen vaikuttaa nyt paljon ammattimaisemmalta – aivan harjoittelua myöten. Hän ei ole ollut enää se sama flegmaattinen kiukuttelija - pelin ulkopuolella hiihtelevä laituri. Mies on kiekon saadessaan todella vaarallinen. Puolustajan kuin puolustajan on todella vaikea saada Sopaselta kiekkoa pois, tämän saadessa kroppansa sen eteen. Hän suojaa, välillä kierrättää kaverilla ja pakottaa vastustajan pakit rikkomaan nopeilla suunnanmuutoksilla. Tässä työssä hän on liigan eliittiä.

Peliin on tullut myös aimo annos lisää röyhkeyttä. Maalin takana voitetun kaksinkamppailun jälkeen hän pyrkii viipymättä maalille. Toinen vaihtoehto on, että hän syöttää taustalta nousevalle pelaajalle, josta muun muassa Tavi on iskenyt tällä kaudella eräänkin repun.

Sopanen on jättänyt maalinsa liigan viimeisille kierroksille. Tämä taituri on tärkeiden maalien mies. Verkko tulee heilumaan vielä vuorenvarmasti.

Aleksi Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti